Subscribe Today! Please read: Readers of local content on the Herald and News website – heraldandnews.com – will require a subscription beginning today. For the first few months, non-subscribers will still be able to view 10 articles for free. If you are not already a subscriber, now is a great time to join for as little as $10/month!

The Sky Lakes Collaborative Health Center is coming together, and it is on track for a ribbon-cutting ceremony Dec. 6.

The center is a $50 million, 100,000-square-foot building. It is a partnership between Sky Lakes and Oregon Health & Science University.

The new facility, under construction to the west of Sky Lakes Medical Center on Campus Drive, will have exam rooms, lab testing and diagnostic testing. It will also have classrooms, offices and work spaces.

Primary care

The center will serve as a hub for Sky Lakes primary care doctors. It will also have training for OHSU students.

Rick McGuffey, director of facilities management, said that the facility will have 50 to 60 doctors, with room to grow.

According to Tom Hottman, Sky Lakes spokesman, the benefit of such a large building will be ease for patients. Patients will be able to come in and use the facility as a one-stop-shop, getting exams and testing done in the same place.

Pneumatic system

The building is also equipped with a pneumatic tube which can ship lab tests around the building and to the main Sky Lakes building in seconds. It can also ship medications from the pharmacy in the main building directly to the Collaborative Health Center so patients won’t need to walk over to get them.

McGuffey said people will be able to hear the parcels zooming overhead as they travel between the Collaborative Health Center and the main building in less than a minute.

Inside the construction zone, the vision is starting to emerge. You can see where patients will sit and wait after registering, what beautiful views they will be able to enjoy from the large windows.

“This glass, we call it smart glass because it can actually be programmed to change colors depending on the brightness of the sun.” McGuffey said. He said this is efficient and safe because there will be no need for blinds to maintain with cords that can be hazardous to children.

McGuffey explained that one of the biggest reasons the project was able to come together so quickly, in about a year and a half, was the use of Conxtech’s steel structure. The steel beams are able to lock together like Legos, making construction much faster than older techniques.